Voorbereiden seizoen 2024/2025

Voorspel!

Zo zomer 2024 zit er definitief op. De herfst is begonnen en in Obertauern is eind september een meter sneeuw gevallen in een weekend met veel weer ellende in Europa. De sneeuw is inmiddels weer voor een groot deel weg, maar op de toppen ligt toch al een beetje. Wil je actuele sneeuw beelden zien? Klik dan hier en je komt op de pagina met de webcams uit Obertauern.

De afgelopen 5 maanden

Sinds mijn thuiskomst in april heb ik hard gewerkt aan mijn herstel na de kruisbandoperatie. Vlak voor dat ik naar huis ging ben ik een keer ongelukkig uitgegleden en heb daarbij opnieuw mijn linker knie geblesseerd. Ik was zo bang dat ik misschien weer de boel had afgescheurd, dat ik niet eens in Oostenrijk naar de arts durfde. Ik dacht en hoopte dat het een beetje spier ellende zou zijn en dat het snel weer over zou gaan. Thuisgekomen bleef het ongemak voortduren waarop ik besloot naar mijn fysiotherapeut te gaan (link naar mijn Fysio). Rense heeft me doorverwezen naar de Orthopeed voor een diagnose. Na röntgen en MRI-scan bleek dat er gelukkig niets was afgescheurd. Met de juiste oefeningen en veel toewijding is dit goed te behandelen.

Trainen, trainen, trainen

Ik ga iedere week naar de fysio en krijg elke week oude en nieuwe oefeningen mee die ik thuis moet doen. Voordeel van wekelijks fysiobezoek is dat je wanneer je klachten hebt aan knie, enkel, voet of rug je hier direct aan geholpen kan worden. De focus ligt op het krachtiger maken van de beenspieren en het bevorderen van de stabiliteit in de knie. In de loop van de herstelperiode heb ik wat hulpmiddelen gekocht om te gebruiken tijdens het herstel. Mijn Fysio en ik zijn redelijk tevreden met de voorderingen tot nu toe.

De ski hal in – Snowworld Zoetermeer

Ik ben sinds twee weken weer aan het oefenen in de skihal. Ik heb na een keer proberen een maandkaart gekocht voor Snowworld Zoetermeer en ga 3-4 keer per week skiën. De eerste paar keer alleen maar op piste 1 ploegdraaien en ploegsturen. Gewoon in de Pizza op laag tempo naar beneden. Focus op goede hoog/laag beweging, gewicht op de dalski en een nette Alpine Basis Positie (Alpines Fahrverhalten). Langzaam maar zeker breid ik de oefeningen uit en voer ik ook de snelheid op. Ik kwam er ook achter dat ik voor wat vertrouwen betreft in mijn eigen skivaardigheden er werk te doen is. Durfde ik voorheen gewoon de ski’s op hun kant te zetten, en dan geheel gecarved naar benden te skiën. Dat vertrouwen is helaas verdwenen wanneer je 10 maanden niet meer geskied hebt en je in je acherhoofd zit te denken wat er allemaal niet mis mag gaan. Langzaam maar zeker komt dit vertrouwen weer terug. En vandaag weer echt geprobeerd mooi beheersd goed gesneden bochten te maken van piste 3. Na zo’n lange tijd weer terug in Snowworld Zoetermeer voelt een beetje als thuiskomen. Je kent veel mensen die er werken en maakt een praatje met ex-collega’s en vaste bezoekers. Ik ben ook twee collega’s uit Oostenrijk tegengekomen en dat was heel leuk. Een beetje kletsen over komend seizoen brengt je snel weer in the mood!

Zomerbaantje

Deze zomer heb ik voor uitzenbureau TempoTeam gewerkt voor de Gemeente Den Haag. Voor het stadsdeelkantoor Scheveningen ben ik samen met vier collega’s van half juni tot begin september lid geweest van het Beachteam Scheveningen. Een pilot project dat moest uitwijzen of er naast alle verschillende functionarissen op de boulevard en het strand nog behoefte en ruimte is voor een functie die zich richt op het gastheer/-vrouwschap aan de kust. Wij ondersteunden de reddingsbrigade, politie, informatiepunt boulevard en waren de ogen en oren voor de medewerkers van het stadsdeelkantoor Scheveningen. Natuurlijk heel veel contact met bezoekers, toeristen, locals maar ook met de strandtent medewekers, de ondernemers op en rond de boulevard en de verschillende hulpdiensten en toezichthouders. Het was een hele leuke ervaring en ik heb weer veel geleerd. Onze inschatting is dat er plek is voor een permanent Beachteam Scheveningen en dat het een goede aanvulling is op de bestaande rollen en functies aan het strand en boulevard.

Zorgen ouders en familie

Op het vlak van gezondheid hebben we de afgelopen maanden flink wat voor onze kiezen gehad. Gabi, mijn lieve vrouw, heeft na een teruggekeerde borstkanker diagnose zich aan haar borsten laten opereren. Het gaat gelukkig nu weer goed met haar, maar dit was een hele heftige ingreep. Mijn vader heeft helaas verschillende herseninfarcten gekregen. Oorzaak zijn bloedklontjes die veroorzaakt worden door een virus op zijn getranspanteerde hartklep. Het gaat nu een klein beetje beter met hem, maar hij heeft het er heel erg moeilijk mee. Hij is boos op de situatie, zichzelf en zijn idee om gezond terug te keren uit Belgie en zijn vrouw te ondersteunen in haar ziekte blijkt niet mogelijk. Ze hebben beide een grote zorg behoefte en we bekijken nu welke oplossingen daar het beste bij passen. Mijn moeder heeft een nieuwe knie gekregen. De specialist had, vanwegen haar gewicht, gewaarschuwd voor helse pijnen en grote kans op complicaties. Laat die specialist nu 100% gelijk krijgen. Zij mocht niet na de operatie thuis revalideren en zit tot begin december in een revalidatieoord. Mijn zoon Lucas heeft zijn ogen laten laseren en dat is gelukkig goed gelukt. Zoon Angel had in juni weer eens een hevige duizeligheid en misselijkheidsaanval en met hem ben ik naar het ziekenhuis gegaan nadat hij 4 uur kotsend op de bank had gelegen. Inmiddels alles weer goed met hem, gelukkig. Alleen zoon Oscar heb ik niet hoeven ondersteunen op gezondheidsgebied. Ik heb wel samen met hem zijn nieuwe huis/appartement helemaal opgeknapt. Verfen, vloerbedekking, verhuizen, etc.

Skiseizoen24/25

Ik heb al uitvoerig contact gehad met de skischool. Planning is om na onze vakantie naar Spanje in de week van 20 november naar Obertauern af te reizen. Mijn collega en vriend Balasz Thurzo is er al en stuurt onderstaande foto’s en video’s uit het mooie Salzburgerland. Er wordt weer druk gebouwd en opgeknapt in Obertauern. Nieuwe ondergrondse parking achter de skischool, restaurants worden uitgebreid en verschillende hotels zijn ook weer druk aan het moderniseren. Want in de Oostenrijkse toeristenindustrie is stilstand gelijk aan achteruitgang. Dit seizoen ligt voor mij het zwaartepunt op het skionderricht. Ik ga niet meer op het skischool bureau werken en zal me voor 95% richten op het geven van skiles. Ook het inwerken van de nieuwe medewerkers komt bij een andere collega te liggen. Ik krijg een bescheiden rol in het zorgen voor het welzijn van de medewerkers. Ik zal gedurende het seizoen regelmatig de vinger aan de pols leggen van het welzijn van de medewerkers. Als het goed is heb ik dit seizoen weinig tot geen organiserende of aansturende verantwoordelijkheden, want ook met de dagelijkse aansturing van de groepsgewijze volwassenen skicursus wordt iemand anders belast. Omdat anderen mijn oude taken op het gebied van onboarding, coördinatie volwassenen onderwijs, organisatie school ski trips en (bedrijfs)evenementen gaan uitvoeren, zal ik me weinig tot niet met deze zaken bemoeien. Kortom een andere rol en andere invulling van het komend skiseizoen. Ik kijk er erg naar uit en ben echt al bezig met de voorbereidingen en de voorpret. Hieronder wat recente foto’s uit Obertauern.