Op deze pagina deelt skileraar in Oostenrijk Obertauern mooie, interessante, leerzame YouTube filmpjes over skiën, techniek, trainingdrills etc.
Favoriete ski les instructie video’s
Deb Armstrong (Olympisch kampioene GS, actief in USA ski en snowboard vereniging en ski-instructeur; wiki) is een van mijn favoriete ski instructeurs, gericht op bewegen en begrijpen hoe lichaam, materiaal en natuurwetenschappen op elkaar inwerken. Zij heeft zich na haar skirace carrière gespecialiseerd als ski-instructeur voor kinderen (10-14 jaar).
bijgevoegd is een clipje uit een les aan andere skileraren waarin ze uitlegt hoe je kinderen beter kunt leren te draaien door gewichtsverplaatsing vanuit de compacte houding (handen op de knie) je naar voren te bewegen (niet op te staan) en druk op de nieuw buitenste ski te zetten, de knieën en enkels licht te draaien en dan voila draai je mooi met gewicht naar voren in de juiste houding.
Nog een beginnersfilmpje
Skiles geven vind ik fantastisch. Beginners of gevorderden, ik vind het allebei super leuk. Zeker bij beginners maak je de grootste stappen vooruit. Immers toen ze begonnen konden ze absoluut nog niet skiën, en na een goede les of een goede les serie kunnen ze mooi, stijlvol zelfstandig van een blauwe piste naar beneden skiën. In mijn praktijk als skileraar zowel in Oostenrijk Obertauern als bij Snowworld Zoetermeer volg ik de mij aangeleerde skiles methode uit Oostenrijk. Deze methodische opbouw kent verschillende stappen die we toepassen; kennismaken met het materiaal, ski’s aandoen, lopen en glijden met de ski’s, remmen, de eerste sneeuwploeg bochten, ploegdraaien, kanten/rutschen, ploegsturen (bijzetten van de binnen ski na de bocht), parallel bochten groot, parallel bochten klein, hockeystop, carven.
In bijgevoegde video legt Jens van Stomp it tutorials aan een beginner de eerste stappen uit aan een beginnende skier. Een hele leuke en goede inkijk in hoe je stap voor stap iemand aan het skiën kunt krijgen. Ik heb slechts een inhoudelijke opmerking over het ploegdraaien. Jens heeft het alleen over het draaien van de voet. Ik leg daar ook altijd nog bij uit dat je door gewichtsverplaatsing (naar de nieuwe buitenste ski) het draaiproces vergemakkelijkt, maar dat is een detail.
oefeningen ter voorbereiding op het nieuwe skiseizoen
GS training drills:
Carven en poedersneeuw varen:
Ultieme combinatie van Carven en music
Een filmpje uit begin 2015. Ik word er nog steeds niet moe van om deze te bekijken. De mooie aaneenschakeling van lange en korte gesneden (carved) bochten in combinatie met dit lied geven mij altijd een heerlijk gevoel. Dit wil ik ook!
Carving, the basics!
Met de getailleerde ski’s waarop we nu skiën (breed aan tip en tail, smal onder de voet) is het goed mogelijk om mooie gesneden / carved bochten te maken. Tijdens het carven snijden de zijkanten van de ski’s continu in de sneeuw. Je kant de ski’s van de ene in de volgende bocht. In geslipte of gerutschte bochten schuren de kanten door de sneeuw in plaats van echt snijden tijdens een gecarvde bocht. Als je niet goed weet of je carved of niet, kijk dan eens achterom naar het spoor dat je ski’s in de sneeuw achterlaten. Zijn dit twee mooie diepe sporen of niet. Waarom carven? Ten eerste omdat de moderne ski’s speciaal daarvoor gemaakt zijn. En ten tweede omdat carven een heel speciaal gevoel geeft van snelheid, souplesse en dynamiek. Het moderne skiën, zeker het wedstrijd skiën is geheel gebaseerd op carving.
Bijgevoegd enkele ski carving filmpjes met uitleg. Veel plezier.
Carving transition
In tegenstelling tot geslipt of gerutschte parallel bochten is bij carven het moment van transitie van groot belang. Transitie is het moment waarop de ene bocht eindigt en de volgende bocht wordt in gezet. Mijn ervaring is dat bij een gecarvde bocht de transitie wordt ingezet ver voordat we de denkbeeldige vallijn (het moment waarop de punten recht naar beneden wijzen) passeren. Bij carven is het van belang dat de transitie, de wissel van de ene paar kanten naar de andere paar kanten, zo vroeg mogelijk wordt ingezet. In ieder geval voordat we de vallijn overschrijden. Hoe eerder we op de nieuwe kanten staan, hoe eerder en ronder we de carv kunnen maken. In bijgevoegd filmpjes is goed te zien hoe vroeg de skier de kanten wissel inzet. Bij gecarvde bochten komen we niet meer met ons lichaam overeind zoals we dat doen in de traditionele bochten waar we de volgende commando’s uitvoeren: omhoog en naar voren, gewicht verplaatsen en bij het uitsturen van de bocht weer diep door de knieën. Bij carven blijven we diep zitten en wisselen we van kanten.
14 essential drills for ski racers
In bijgevoegde video de meest gebruikte oefeningen om het skiën op een hoger tempo te verbeteren. Alle bochten in de drills zijn gesneden (gecarved) en de oefeningen dragen bij aan het verbeteren van de ski houding.
Youtube video’s vanuit Obertauern
Hieronder enkele leuke goede YouTube video’s over het skigebied van Obertaiern. Ik geef in de winter vijf maanden ski- en langlaufles in Obertauern in Oostenrijk in het Salzburgerland. Obertauern ligt 1100 km van Utrecht en is een van de sneeuw zekere skigebieden in Oostenrijk zonder gletscher. Van eind November tot begin Mei zijn de liften open en kan er naar harteust geskied worden. 26 liften en 100 km skipiste staan er tot je beschikking. Een van de unique selling points van Obertauern is het ski in ski out principe. Vanuit bijna alle hotels en appartement gebouwen sta je in enkele minuten bij een skilift dal station of op een piste. Je hoeft dus niet eerst banuit het hotel of appartement met de auto of bus naar een centraal punt te gaan waar je de gondel neemt om de berg op te komen. Nee vanuit je hotel of appartement ski je zo de piste op. Verder is het mogelijk om rond het dorp te skieën. Goed genoeg geschreven klik op de bijgevoegde links en geniet van het mooie Obertauern:
Op bezoek bij Nivelco ski racing team
In aanloop naar de start van het seizoen 18/19 zijn een collega en ik op bezoek geweest bij het Nivelco racing team. We hebben de ochtendtraining bijgewoond en een stoomcursus ski’s slijpen gekregen. We staan niet op deze video.
Dochter Noa heeft inmiddels in 2020 een bronze medaille gehaald op de Jeugd Olympische Spelen in Zwitserland, zonen Barnabas en Benjamin doen het ook goed op zowel nationale kampioenschappen en verzamelen FIS punten. De Szollos kinderen komen uit voor Israël maar zijn Hongaars, wonen in Oostenrijk en volgen speciaal onderwijs zodat ze in de winter veel kunnen trainen en wedstrijden doen en wat minder naar school moeten.
Maar wel op deze